Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Beste serie ZK2012: Dirk-Jan Saaltink en zijn verhaal

Dirk-Jan Saaltink heeft tijdens het Zeeuws Kampioenschap van dit jaar de beste serie gemaakt. Voor Dirk-Jan was meedoen al een doel op zich en met dit resultaat een bijzonder gave ervaring.

De uit Gouda afkomstige duiker en onderwaterfotograaf Dirk-Jan Saaltink heeft dit jaar volgens de jury de beste serie gemaakt in het Zeeuws Kampioenschap. Het Zeeuws Kampioenschap is een shoot-out wedstrijd die jaarlijks gelijktijdig met met Open Nederlands Kampioenschap wordt georganiseerd. In het dagelijkse leven is Dirk-Jan wetenschapper die promotieonderzoek doet naar herseneiwit dat betrokken is bij het aanmaken van nieuwe hersencellen. Duiken en fotograferen is voor hem een hobby. In dit artikel lees je Dirk-Jan zijn verhaal en hoe hij zijn deelname heeft ervaren.

Hoe lang duik je al, Dirk-Jan?
Mijn eerste duik was op 6 april 2002 bij Den Osse haven met de studentduikclub Calamari uit Groningen. Het water was koud, maar het eerste lentezonnetje scheen uitbundig. Op het einde van de duik hebben we op de kop van de strekdam 2 grote platvissen gezien. Ik ben geen hele frequente duiker en heb in 10 jaar tijd ongeveer 180 duiken gemaakt.

Waar duik je zoal?
Meestal in Zeeland, maar ook in Bretagne en de Middellandse Zee. Bretagne is leuk met een boot, vooral in het zuidelijke deel bij Pointe du Raz en Pointe du Van met hoge rotskliffen. De kliffen lopen onder water door met rijk begroeide wanden en rotsstructuren.

Fotografeer je hier ook al lang bij?
Fotograferen doe ik sinds 2001 en dan vooral natuurfotografie. In 2010 ben ik begonnen met onderwaterfotografie. Thuis heb ik verschillende aquariumbakken met in de zomer zoetwaterslakjes uit de sloot. Die fotografeer ik dan in een cuvet. Een goede oefening voor macrofotografie.

Doe je vaker mee aan fotowedstrijden, of was dit je eerste wedstrijd?
Dit is de 3e keer dat ik aan het Zeeuws Kampioenschap heb meegedaan. Daarnaast heb ik niet met hele grote andere wedstrijden meegedaan. Vorig jaar bij het ZK 2011 heeft 1 van mijn foto’s de 4e plaats behaald in de categorie beste foto. Er zit dus een stijgende lijn in het fotograferen.

 

AQ12-ZK_nummer_1-_Beste_Serie-3-Dirk-Jan_Saaltink-nl

Wat is voor jou het leukste aan deelnemen aan wedstrijden als het Zeeuws Kampioenschap?
Je trekt er 2 dagen voor uit om de foto’s te maken. Je moet in die twee dagen je foto’s maken wat een leuke spanning met zich meebrengt. De omstandigheden zijn voor iedereen gelijk wat het een eerlijke wedstrijd maakt. Ook het uitzoeken daarna is leuk, als je tenminste genoeg interessante beelden hebt.

Was je zelf verrast dat je de mooiste serie in het Zeeuws Kampioenschap hebt gemaakt?
Wel een beetje. Ik heb thuis lang getwijfeld welke serie ik zou insturen. Voor de wedstrijddagen heb ik veel gekeken naar de winnende foto’s van voorgaande jaren. Daar zat niet echt wat bij dat leek op wat ik in mijn hoofd had, een mooi onderwaterlandschap met natuurlijk licht. Dat lukt dit jaar sowieso niet goed. Vorig jaar had ik tijdens het ZK een foto gemaakt van de Grevelingendijk. Die was toen rijk begroeid met wieren, vooral viltwier met mooie pluimen Japans bessenwier. Waarschijnlijk door de koude winter was die begroeiing dit jaar nog niet zo uitbundig als toen. Toen heb ik geprobeerd een ander landschap te fotograferen. Door het donkere weer op 3 juni en dito basalt heeft de serie een duister karakter gekregen. Familie en vrienden heb ik verschillende series (met o.a. groene wierslakjes of zee-egels) voorgelegd voor advies en deze serie eindigde steevast als laatste. Toch had ik zelf het gevoel dat dit de beste serie was. Voor mijn gevoel was de inzending dus een alles of niets poging, waarbij het ‘niets-gevoel’ sterker was. Het was een verrassing dat de serie toch werd gewaardeerd door de jury.

AQ12-ZK_nummer_1-_Beste_Serie-2-Dirk-Jan_Saaltink-nl

 

Heb je voor de wedstrijd anders gedoken ter voorbereiding?
In tegenstelling tot voorgaande jaren was deelname dit jaar niet zeker. Vanwege mijn gezondheid kon ik dit seizoen niet duiken, dus moest ik mij beperken tot snorkelen. Om te kijken of ik überhaupt een dagje Zeeland kon volhouden, heb ik een week eerder de camera gepakt en ben snorkelend gaan fotograferen en dat ging prima. De proefduik maakte meteen duidelijk dat de begroeiing sterk achterliep vergeleken met vorig jaar, dus had ik tijd om over een andere foto na te denken. Het weer op 3 juni gooide daarop weer roet in plan B. Uiteindelijk hebben witte oesters op het zwarte basalt de wedstrijddag gered.

Wat voor apparatuur heb je gebruikt tijdens het Zeeuws Kampioenschap?
Ik heb gebruikgemaakt van een Nikon D70 en een SB-800 flitser in een Sealux huis. Omdat ik geen goed groothoekobjectief heb, heb ik een sigma 10-20mm geleend van een kennis. Dit werkte aardig hoewel ik geen groothoek-domepoort heb. Daarnaast heb ik ook macrofoto’s gemaakt met een sigma 105mm macrolens.

Q12-ZK_nummer_1-_Beste_Serie-1-Dirk-Jan_Saaltink-nl

Wat is je favoriete duiklocatie in Nederland en je favoriet buiten Nederland?
Een favoriete duikstek in Nederland heb ik niet echt, zowel in de Grevelingen als Oosterscherlde kun je op veel locaties leuk duiken. Om te fotograferen is ondiep water met mooie begroeiing wel leuk en dat heb je bijna overal wel. De mooiste wieren tref je in de Grevelingen. Omdat dit niet onder invloed staat van het getij, kunnen wieren zich daar vlak onder het wateroppervlak rustig ontwikkelen in het zonlicht.

Wat betreft het buitenland heb ik niet heel veel vergelijkingsmateriaal. Bonaire vond ik een mooie locatie, waarbij de stekken verder van Kralendijk ongerepter zijn met mooi zacht koraal. Binnen Europa vind ik Bretagne erg mooi. De begroeiing van laminaria en andere wieren maakt het duiken daar iets aantrekkelijker dan de relatief kale Middellandse Zee.

Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel eens willen maken?
In een dierenpark in Zwitserland heb ik eens foto’s gemaakt van zeelt en brasem van achter een glazen wand, deze staan ook op mijn website. In een groene waas zie je dan zwarte silhouetten van die vissen. Iets dergelijks zou ik ook wel willen maken van zeebaars bij de Zeelandbrug. Of dit uitvoerbaar is weet ik niet.

Ga je volgend jaar (nu je niet meer mee mag doen aan het Zeeuws Kampioenschap) meedoen voor een mooie prestatie tijdens het Open Nederlands Kampioenschap?
Dat is zeker het plan. Volgend seizoen kan ik weer met een gerust hart perslucht gebruiken. Met een snorkel en onderwatercamera kun je prima onderwaterfoto’s maken, maar met perslucht kun je toch iets meer de tijd nemen voor een foto.

Wat wil je zelf nog aan dit interview toevoegen?
Graag wil ik de wedstrijdcommissie van Aquashot nogmaals hartelijk bedanken voor het jaarlijks organiseren van deze wedstrijd. Ik denk dat dit soort wedstrijden stimulerend werkt. De competitie dwingt je om creatief te denken en je kwaliteit te verbeteren wat uiteindelijk het niveau omhoog brengt. Het opzetten van de Aquashot regio-afdelingen zal dit verder ontwikkelen.

dirkjan_saaltink_01Tot slot, welke tip heb je voor de deelnemers van komend jaar?
Er is denk ik niet een gouden tip. Meerdere factoren bepalen het eindresultaat. Een origineel onderwerp en uitvoering vallen op en maken dus een kans. Voor een serie is het denk ik belangrijk dat er een duidelijke overeenkomst is te zien waarbij de foto’s toch van elkaar verschillen. Het van te voren uitdenken van een aantal concepten en dat oefenen bespaart je veel frustratie op de wedstrijddag zelf.

Foto’s: Beste Serie in het Zeeuws Kampioenschap 2012 door Dirk-Jan Saaltink

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief