Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Ken jij de brokkelster?

Ken jij ‘m – de brokkelster? Evelien Salzmann van Stichting ANEMOON stelt hem kort aan je voor.

De brokkelster (Ophiothrix fragilis) is een slangster (een soort zeester) die veel in de Oosterschelde voorkomt, maar ook in de Grevelingen gezien wordt.

Foto: Silvia Waajen

Het lichaam bestaat uit een vijfhoekige plaat van ongeveer twee centimeter in doorsnede met vijf dunne armen van ongeveer acht centimeter lang, die bezet zijn met stekels. Deze stekels geven het dier een harig uiterlijk. Brokkelsterren kunnen allerlei kleuren hebben. Er lopen meestal gekleurde banden over de armen, maar egaal gekleurde dieren komen ook voor. Brokkelsterren hebben geen voetjes met zuignapjes zoals de gewone zeester heeft.

Je kunt brokkelsterren op allerlei verschillende bodemstructuren tegenkomen zowel op zandbodems als op hard substraat (stenen). Vaak zie je ze met de armen omhoog in de stroming liggen om plankton te vangen. Ze kunnen niet goed tegen strenge winters, die overleven ze vaak niet.

Foto: Erik de Boer

ANEMOON-dag op 17 maart 2018
Wil je meer weten over Stichting ANEMOON of over het Nederlandse onderwaterleven? Kom dan naar de ANEMOON-dag in Tiel op 17 maart 2018. Iedereen is welkom, maar vol is vol!

Anemoon Stichting logo RGB_websiteTekst: Evelien Salzmann
Foto’s: Silvia Waajen en Erik de Boer


Dit bericht delen

Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) ondersteunt al ruim 20 jaar vrijwilligers bij het monitoren, onderzoeken en inventariseren van de fauna en flora in het Nederlandse mariene milieu.

1 reactie

  1. Een brokkelster heeft dus geen zuignapjes. Maar als je er per ongeluk een aanraakt als je je hand op de bodem zet, blijven ze meteen aan je kleven/plakken. Hoe kan dat?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *