Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

2700 jaar oud standbeeld gevonden

In een scheepswrak voor de Turkse kust is een 2700 jaar oud aardewerken beeld van een godin gevonden. Het zou het grootste beeld zijn dat ooit in Turkse wateren is aangetroffen.

Beeld_godin_7de-eeuw-v-ChrOnderzoekers van de Dokuz Eylül-universiteit deden de vondst op 43 meter diepte, meldt de Turkse krant Hürriyet. Het betreft alleen de onderste helft van het beeld, dat vermoedelijk een Cypriotische godin voorstelt. Verder werden ook aardewerken borden en kruiken gevonden.

“We weten dat dergelijke beelden uit twee delen bestonden,” aldus professor Harun Özdas, de leider van de opgraving. “We denken dan ook dat de bovenste helft op dezelfde plek te vinden is.”


Godin

“De unieke kunstschat is een vrouw met blote voeten en een lange jurk. Het is hoogstwaarschijnlijk een godin. We denken dat het beeld in zijn geheel 120 centimeter hoog was. Het bovenste deel is nog niet gevonden.” Vanwege het weer kon het team niet verder zoeken, maar komend seizoen wordt de opgraving voortgezet.

Het standbeeld en het scheepswrak dateren uit de 7de eeuw voor Christus. “Het schip, dat van de Middellandse naar de Egeïsche Zee voer in de Archaïsche periode, geeft de onderzoekers belangrijke informatie over de betrekkingen tussen mediterrane beschavingen en de Egeïsche regio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief